trešdiena, 2012. gada 14. marts

Pavasaris:))

Pavasaris galvā, pavasaris sajūtās. Un aiz loga! Tā pa visam pārliecinoši:)) Pastaigas nemanot kļūst aiz vien garākas un garākas un  pēc pāris stundu staigāšanas mājās pārnākot pārņem tāds patīkams nogurums. Tad negribas vairs neko trakulīgu, vien piesēst un kopā ar Ievu nodoties grāmatu pasaulei. Šobrīd mūsmājās izdevniecības "Zvaigzne" http://www.zvaigzne.lv/lv/ izdotā Andrusa Kivirehksa "Lote no izgudrotāju ciema" lasīšana.


Grāmata ir burvīga! Manuprāt piemērota dažāda vecuma bērniem un ne tikai tiem... :)))




Aizraujoša bilžu pasaule! ( Un tā nemaz nevar būt savādāka, ja pie grāmatas ilustrācijām strādājuši trīs igauņu mākslinieki un arī mūsu Laima Puntule!:))))  ) Šobrīd  grāmatas bildes meitu vairāk vilina, ne manis priekšā lasītais teksts.(Vismaz pagaidām, mierinu sevi ar domu, ka pienāks arī mans laiks:D ) Turklāt  Ieva visu pati, pati:D Gan grāmatu no plaukta paņems pati, tas nekas, ka liela un smaga, gan lapas pati šķirs, gan arī pati " lasīs" skaņā balstiņā... vien man jābūt pelēkzilo acu skata attālumā...
 Tāpēc kamēr Ievai "Lote", man Anitas Nairas "Dāmu kupeja".


Vai var iepazīt Indiju, Indijas sievietes tās nesastopot? Šķiet lasot šo grāmatu var gan.Vismaz mazliet! Smalka, nopietna un ļoti krāsaina grāmata. Tā uzrakstīt par sešu, vienā vilciena kupejā braucošu, sieviešu dzīvēm! Reizēm asaras bija grūti valdīt, reizēm tik ļoti gribējās cerēt, ka sliktais tai, vai citai grāmatas varonei ies ar līkumu. Biežāk gan negāja viss...
Un tomēr grāmatas sajūta nav bēdīga, vai smaga, drīzāk gan gaiša un cerīga.
No grāmatas lappusēm ik pa brīdim novējo dažādu, man nezināmu Indijas ēdienu aromāts:)) Grāmatas nobeigumā ir arī dažas tradicionālās receptes, kuras ja ir vēlēšanās var izmēģināt. Te viena no tām! Domāju, ka šo spētu pagatavot pat es, tik jāsameklē kur var atrast kokosriekstu pienu...:))

Apams (rīsu pankūkas)
450 g nevārītu gargraudu rīsu
4 tasītes kokosriekstu piena
šķipsniņa cukura
šķipsniņa sāls
1 tējkarote rauga, kas iejaukts 3/4 tasītes remdena ūdens

Vāriet rīsus, kamēr tie iegūst patīkamu, miltainu tekstūru, pēc tam labi samaisiet ar kokosriekstu pienu, kamēr izveidojas gluda mīkla. Pievienojiet sāli, cukuru, raugu un ūdeni. Atstājiet visu uz divām stundām nostāvēties. Ieeļļojiet mazu voka pannu vai apmēram 18  cm platu cepamo pannu ar nepiedegošu virsmu. Lieciet pannu uz vidējas uguns. Ielejiet pannā mīklu un veikli groziet, lai mīkla izplūst līdz pannas malām. jāizveidojas pankūkai, kas ir malās plāna un vidū mazliet biezāka.Pārsedziet un cepiet kamēr apams ir zeltaini brūns. Apams jāpasniedz karsts.

 Grāmata tagad jau izlasīta, bet domas vēl kavējas pie tās... Priekš sevis secinu (jau kuru reizi? ), ka sievietes visā pasaulē ir sievietes, lai kādi būtu dzīves apstākļi un tradīcijas...  Visas skumstam un priecājamies par vienu un to pašu...:)))



Pūpoli gan laikam Indijā neaug:D Tie mūsu pašu:)) Mīksti un pūkaini! Un tik skaisti! :))




 Ieva pētniekojas -  nespēj pretoties pūpolu šarmam:))






Dažas dienas atpakaļ uzšuvu Ievai  šos svārkus  - domājot jau par vasaru. Bet meitēns tos valkā jau tagad.  Svārki elementāri -  taisnstūris un platā gumija. Tieši tādi, kādus reiz lellēm šuvu:D Tikai meitēnam šujot prieks daudz reiz lielāks:)))


Bez mežģīnītes jau nu nekādi! :))) Jā, nu ne gluži šādas, bet līdzīgas ledus mežģīnes vēl mazliet gar jūras krastu ejot ieraugāmas:)))


5 komentāri:

  1. Jaukas pavasara ainas uzbūri! Un mazā modes dāma!!! :)
    Grāmata ir burvīga, man ļoti mīļa, tieši nesen to vēlreiz pārlasīju, it kā cita valsts un cita kultūra, bet kaut kas ļoti katram saprotams ir tajā. Iesaku katrai sievietei izlasīt!

    AtbildētDzēst
  2. Izlasīju un manī arī ielija tāda laba sajūta. Abas grāmatas ir arī mūsmājās, mums patīk katram sava. Indijas sajūtas rašanai un iepazīšanai labas ir arī Džumpas Lāhirī grāmatas (Slimību tulks; Vārdabrālis) un Salmana Rušdi daiļrade.

    Mežģīnes man ļoti patīk! :)

    AtbildētDzēst
  3. Ai, ku Jums labi dzīvojas plikām pēdām....Mūsu puņķzemē tas ir tik neiedāmājami liels un rets prieks...Malaces , ka to spējat arī pavasarī!Mums arī Lote topā, arī brāļi labprāt skatās!Jauks Jums pavasaris.Mēs vakar braucām pūpolos, bet tie šogad tik augstu uzkāpuši, ka neaizsniedzām!Prieks, ka Jums prieks!

    AtbildētDzēst
  4. awww amazing photos :)
    this baby is adorable!!

    bubblemylicorice.blogspot.com

    AtbildētDzēst
  5. She 's so cute!
    I adore these photos.

    Come visit my blog, let me know how you like it
    and can we follow each other on GFC?

    http://www.momfashionworld.com/

    AtbildētDzēst