ceturtdiena, 2012. gada 12. janvāris

Kristiāna mājas darbu pildot! :))

Kristiānam vēsturē uzdots mājas darbs - izveidot prezentāciju par kādu no Latvijas koka baznīcām. Ja tā padomā, tad nemaz tik daudz koka baznīcu Latvijā nav. Pazīstamākā varētu būt Usmas baznīca. Bet visi jau nevar rakstīt par vienu un to pašu, klasesbiedriem apniks klausīties un skolotājai arī :D
Var jau protams bildes sameklēt netā, vai bibliotēkā, vai Mūsmāju kompī :D, bet vislabāk atmiņā paliek tas, kas paša acīm redzēts un piedzīvots! Tā mēs svētdien sēdāmies auto un braucām uz Iģenes baznīcu.

Iģenes baznīca ir viena no vecākajām koka baznīcām Baltijā, celta 1757. gadā. Baznīca ir guļbūve - apšūta ar dēļiem.

Kamēr Kristiāns pilda savu mājasdarbu, tikmēr Ieva izbauda sniega priekus! Savus pirmos:)))

Kaut arī diena ir apmākusies un īsti nav piemērota bildēšanai, tomēr nenociešos un pāris reizes noklikšķinu sava fočika slēdzi.
 

 Šeit vienā no bildēm redzami Iģenes baznīcā esošie griesti, kuri  ir interesanti ar to, ka veidoti skujiņas rakstā.


 Baznīcas torni rotā gailis ar uzrakstu 1757.




Baznīcas durvis slēgtas. Uzraksts pie durvīm vēsta, ka visi gaidīti ciemos divreiz mēnesī - svētdienās. Arī mēs esam svētdienā, tikai nepareizajā. Tā mums izpaliek pašu acīm redzēt baznīcas iekšienē esošo skaisto baroka  iekārtojumu. Tas paliks citai reizei:)))




Iģenes baznīca ir iekļauta UNESCO arhitektūras un vēstures pieminekļu sarakstā un to bieži apciemo arī ārzemju viesi, atliek vien cerēt, ka zvanot uz norādīto telefona numuru, kāds ir ar mieru baznīcu izrādīt arī ārpus tām divām dienām mēnesī...


Jau projām braucot ieraugu šo  - visiem ļoti labi zināmo simbolu kādas mazas, baznīcai piederošas mājiņas durvīs:))

Uz mājām vēl negribas, tāpēc izmetam vēl nelielu loku.


Apstājamies pie Tilgaļu milzu akmens (ceturtais lielākais Latvijā pēc 2007. gada datiem). Kristiāns grib izmēģināt spēkus un uzrausties tā platajā mugurā, pēc nelielām pūlēm iecerētais izdodas gan:)))
Puika tāds maziņš izskatās milzeņa mugurā!



Lejā tikt gan izrādās mazliet grūtāk:D



Mūsu ceļš tālāk ved uz Peldangas alu labirintu (Liepniekvalka alas). Tas ir viens no garākajiem dabiskajiem alu labirintiem Latvijā. Alu kopgarums sasniedz apmēram 70 metrus! Pa visam kopā ir piecas ieejas sarežģītajā pazemes alu labirintā. Kristiāns bija sajūsmā, kad mājās runājām par šīm alām!:)))





Piesnidzis mežs un grava! Gaisā virmo sniega smarža! :))
Pa kāpnēm nokāpjam gravā un ieraugam alas, kurās drosmīgākie var ielīst un tās izpētīt. Es pie tik drosmīgiem ziemā nepiederu. Kristiāns gan. Ņemot līdzi lukturīti izložņāja visas, protams ne jau līdz pašam galam... Es neļāvu, man bija bail, ka kaut kur tajos labirintos neapmaldās :D







Tāds klusums! Tikai ūdens čalošana un zīlīšu sasaukšanās krūmā. Tā pirmatnīgi...


Un tad jau mājupceļš. Vien pa ceļam piestājam iemīļotajā "Copē" - krodziņā kurā saimnieko feina latviešu ģimenīte. Viņi no drupām lēni un pamatīgi atjaunoja savas Rideļu dzirnavas (tagad tajās tiek malti milti) un pamazām blakus tām izveidoja krodziņu un iecienītu makšķerēšanas vietu. Makšķerēšana mūs šeit nevilina, bet gan gardās pankūkas no Rideļu dzirnavās maltiem miltiem, izcili pagatavotās zivis, kuras izvilktas te pat aiz loga redzamajos ūdeņos un pa reizei -  mājās gatavotais vīns:))





Ieva, gaidot pankūkas, pētīja čiekurus eglē, no koka klucīšiem cēla torņus un centās iešmaukt saimniecei līdzi virtuvē:D


Tāda omulīga gaisotne šeit. Kamīns kuras un viegli rit sarunu dzīpariņš par šodien redzēto un piedzīvoto... Iesmaidam, ka ir tā jauki, ka Kristiānam tiek uzdoti tādi  mājas darbi vēsturē:))

















12 comments:

  1. Kā es priecājos, ka no maza uzdevuma sanākusi liela jauka ekskursija visai ģimenei!Man gan jāatzīst, ka pati nemaz tā nemācētu, jo visbiežāk man liekas , ka esmu pārāk nogurusi, lai kaut ko tādu spētu!Mums katram ir tik daudz šo vajadzību, ka liekas, lai viņas visas samenedžētu, vajadzētu vēl papildus 24 stundas diennaktī.Bet Tev tas sanāk nepiespiesti un skaisti!Man ļoti patīk Tavi garie jaukie stāsti par ģimenes pasākumiem!

    AtbildētDzēst
  2. Jauks ģimenes ceļojums. Baznīca ļoti skaista. Un varu tikai iedomāties to meža klusumu ar upītes urdzēšanu. :) Atgādina skatu no filmas 'Ronja laupītāja meita'. :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par skaisto aprakstu un bldēm! Tu esi fanatastiska mamma, jo proti parastu mājasdarbu pārvērst šādā jaukā braucienā! Es jau blociņā pierakstīju - kur tas ir - gan alas, gan pati baznīca:)

    AtbildētDzēst
  4. jauks mājas darbs un tik forši, ka ir tādi mājas darbi, kur visai ģimenei iespēja kopā pabūt :)
    par baznīcu zināju, bet tās alas gan man jaunums.. man radi uz to pusi dzīvo, tāpēc tā vien gribētos Tavu maršrutu vasarā vai varbūt ziemā izbraukt arī man ;)

    AtbildētDzēst
  5. Mīļš paldies, meitenes!:)))
    Maija - mūsmāju lielākais ceļojumu plānotājs ir mīļotais vīrietis, es tikai mazliet izsaku savas vēlmes:))) Un braucu līdzi:))) Tā ka visi aplausi viņam! :))))Jā, un arī es reizēm vēlos diennaktī vēl kādas 24 stundas, jo visam nepietiek laika! Bet ai kā gribētos to, un vēl šo...:)))

    Sixpārne - jā, tajā meža gravā ir kaut kas tik cilvēka neskarts, ka mierīgi varētu sastapt arī Ronju! :)))

    Ilze - man šķiet, ka Tavām jaunkundzītēm alu iepētīšana varētu patikt, kas zin, varbūt baznīca arī:))))

    Andra - tas tiešām ir tas feinākais kopā visiem kaut kur aizbraukt un nevajag jau vienmēr ļoti tālu doties. Bet vai nu man Tev to stāstīt, tu jau pati to lieliski zini:))) Jā, šis maršruts ir braucams visos gadalaikos, pēc tam taču izstāstīsi kā Tev patika!? :)))

    AtbildētDzēst
  6. Ļoti sirsnīgs ceļojums un interesants mājas darbs. MAni arī ieinteresēja tās alas un, protams, gardās pankūkas. VAsarā būs jāizbrauc līkumiņš un to pusi.

    AtbildētDzēst
  7. "Black Cat" comes in a one ounce glаss bottle ($15) wіth a beautiful and intriguіng black
    сat label. Your house is thе iԁeаl spοt to meet an ant colony's needs. The belt should also be intricately designed to catch the viewers'
    attentіοn keeping the еyeѕ away from the ωaist.


    Ѕtορ by my blog; hair accessories

    AtbildētDzēst
  8. ) Another bonus of working tοgetheг iѕ ѕharing the ωork hourѕ
    of the sale. Τarget, Sears and Kmart have onlіnе deals stаrting Thanksgiving daу, though they are rеserѵіng
    the biggest discounts for in-ѕtoгe shοppers.
    Youг clients will be delighted if you placе
    some trees іn the аrea to maκe іt more
    homey and alive.

    My web-site :: superdeal

    AtbildētDzēst
  9. I managed to gеt a job workіng for a pοol maintenаnce company, but thе work was just too drаіning.

    This will significantly reduce the paіn that you feel
    when wearing hеels. Bеsides, she loѵеs fashion designer Vіvienne
    Wеstωooԁ\'s ones.

    Also visit my homepage; shoe carnival

    AtbildētDzēst
  10. Your business is short on cаsh flow and
    it's frustrating, to say the least. The eternal city unviolated for over eight hundred years Besieged, strangled and starved for gold and promised land Wealth and riches bartered by senate for time and a new deal One province of land of stead and home for the horde to free Rome. I noticed for some reason it seem to happen more with the new representatives including myself when I first started.

    Here is my blog post done deal

    AtbildētDzēst
  11. Τhe maіlings wегe trаsheԁ, and the рhone cаlls got а "NO" every tіme.
    Βut hоω to overcome makе уouг haiг mature fаster аnԁ aсcelerate the a lοt approaсh.

    Υou ѕhοuldn't spend more than $100 on any item - no matter how big your potential gains are.

    Also visit my web page ... superdeal

    AtbildētDzēst
  12. Super Stоp & Shоp has had а veгу successful store here for moгe
    than 35 years. You want to ensure yοuг feet are snug at all tіmeѕ.
    A suԁԁen геlеаse of statіc ԁischarge can damage
    or eѵen burn the sеmiconԁuctor
    comρonents.

    Here іs my webpage shoe carnival

    AtbildētDzēst