piektdiena, 2011. gada 21. janvāris

Grāmata Danielam:)

Daniels uz Ziemassvētkiem saņēma Māra Oltes grāmatu "Matīsa piedzīvojumi mežā".





  Zvaigznes interneta grāmatnīcā to vispirms ieraudzīju pie grāmatu jaunumiem un zināju, ka noteikti nopirkšu. Man patīk Māra neviltotā dabas mīlestība, tāpēc biju droša, ka grāmata būs interesanta un Danielam patiks. 
Un varbūt vēl viens sīkums, kāpēc uz šo grāmatu skatos ar tādu īpašāku skatu - Māris, tā pat kā es, nāk no Vidzemes, no Ērgļiem. Lai gan šobrīd savos Ziemeļos (Ziemeļi tāpēc, ka ziemas parasti Ērgļos aukstākas kā pāris km tālāk) vairs tikai ciemojos, cilvēki, kuri nāk no Ērgļiem vēl jo projām šķiet savējie.
Māri atceros no skolas laikiem, mēs mazās meitenes toreiz uz viņu un viņa klases biedriem "metām acis", bet viņi protams uz tādām mazām knīpām neskatījās:D
Kad grāmata nonāca manās mājās -  es nenocietos un pa kluso to izšķirstīju jau pirms Ziemassvētkiem. Man ļoti patika:)
Šobrīd Daniels " Matīsa piedzīvojumus mežā" lasa vakaros pirms gulētiešanas. Grāmata nestāv plauktā, bet gan glabājas blakus spilvenam:D
Grāmatā ir ļoti jaukas Agijas Stakas ilustrācijas un Andra Eglīša fotogrāfijas. Te dažas no tām - ieskatam.
 Māris vienkāršā, bērniem saprotamā valodā stāsta par zvēru dzīvi. Piemēram par vāveri viņš raksta - vāvere ziemai koku celmos, dobumos vai starp saknēm paslēpj riekstus, zīles, bet zaros sasprauž sēnes.
Danielam jau nu ļoti patika tā sēņu saspraušana:D
 Danielu sajūsmināja arī Māra teksts par ūdru  - ziemā ūdram patīk šļūkt no kalniņa gluži kā skeletonistam. Šis teikums Danielu "paņēma"! Viņš noskrēja lejā uz pirmo stāvu un sajūsmā nolasīja to mums. Tad gari un plaši apcerēja kā tas varētu izskatīties. Kad, mans mīļotais vīrietis teica, ka ir redzējis šīs ūdra izdarības,Daniels gandrīz vairs nebija apturams. Viņš bija gatavs tūlīt pat aut zābakus, vilkt siltās drēbes un doties kaut vai simtiem kilometru tālu, lai tikai redzētu ūdra skeletonista prasmes. Tas nekas, ka jau deviņi vakarā, tas nekas, ka rīt uz skolu:D Galu galā kaut kā jau puiku nomierinājām un tad viņš atkal devās lasīt par Matīsa piedzīvojumiem.:))


Matīsa piedzīvojumi zvēru alās, putnu ligzdās u.c. ir iespējami pateicoties interesantai ierīcei - toskelmoskelam ar kuras palīdzību zēns spēj kļūt tik mazs, cik vien mazs vēlas būt un nokļūt tur, kur sirds kāro. Jā, gandrīz piemirsu - Matīsam ir suns! Danielam tas šķiet ļoti svarīgi, jo mums mājās ir tikai kaķis, bet, ai kā vajadzētu arī suni:D
Ne visu te aprakstīt, tik piebildīšu, ka šī nav vienīgā grāmata par Matīsu. Matīss ir pētījis arī Latvijas vēsturi, interesējies par hokeju un teātri:) 
Šajās grāmatās ieskatās arī Kristiāns, viņam jau 12, bet tā vai citādi kaut ko interesantu tajās atrod arī viņš. Ievai, nu Ievai viss vēl priekšā:)

2 komentāri:

  1. O, jā, manam sešgadniekam arī Matīsa piedzīvojumi mežā dikti patika. Un pēc tam bija žēl, ka mums nav toskelmoskela, tāpēc varam redzēt tikai zvērus pa logu, pēdas un citas lietas, ko zvēri apskatei atstāj. Bet nevaram alnim čuprā paslēpties. :)

    AtbildētDzēst
  2. :))) Jā, toskelmoskels tagad ir daudzu bērnu sapnis:))) Šī grāmata bērnus tiešām aizrauj un mudina pašiem pētīt.:)))

    AtbildētDzēst